Kleding

De kleding is voor alle leerlingen hetzelfde: een witte jas en een witte broek. Dit is dezelfde kleding als bij judo en andere Japanse krijgskunsten. Een jas van dik katoen ('wafeltjeskatoen') heeft de voorkeur. Vrouwen dragen onder de jas een T-shirt.

De jas wordt dichtgebonden met een band. Leerlingen met een kyu-graad dragen een witte band. Houders van een dan-graad dragen een zwarte band. De band wordt geknoopt met een platte knoop.

Nadat een leerling het examen 2e kyu heeft afgelegd, mag hij of zij een hakama dragen. Een hakama is een lange broek met wijde geplooide pijpen. In de meeste dojo's waar Shin-Shin Toitsu Aikido wordt beoefend, wordt de voorkeur gegeven aan een zwarte hakama.

Het aantrekken van de hakama is een kunst op zich en een goede oefening in mindfulness. De afbeelding hieronder (klik voor origineel formaat) laat in 6 stappen zien hoe je de hakama aantrekt. De beste manier om het te leren is oefenen met een aikidoka die al jaren een hakama draagt.

hakama aantrekken

Hetzelfde geldt voor het opvouwen van de hakama. Als je de hakama na elke training zorgvuldig opvouwt, blijft de vorm (plooien) het langste goed!

In de afbeeldingen hieronder wordt het vouwen uitgelegd.

hakamaopvouwen (1)   hakama opvouwen (2)

Er zijn op YouTube ook twee goede films over het opvouwen van de hakama: hakama opvouwen (1) en hakama opvouwen (2).