Aikido: plezierig uitdagend

Ruim 5 jaar beoefen ik aikido met veel plezier. Ondanks dat het lastig is om in woorden uit te drukken waar dat plezier vandaan komt – je moet het eigenlijk beoefenen om het te voelen – ga ik daar een poging toe wagen in dit stukje. Woorden als ontspanning, concentratie en (zelf-)bewustzijn staan hierbij centraal, begrippen die telkens terugkomen in onze trainingen. Iedere les begint met het loslaten van al datgene wat je gedachten bezig kan houden: situaties vanuit privé of werk. Dat is mentaal bij de begroeting waarmee de les begint en fysiek bij de warming-up waarbij het gaat om oefeningen die helpen je lichaam te ‘ont-stressen’.

Vanuit dit onderdeel gaan we over op het oefenen van de technieken, die we statisch (vanuit stilstand) beginnen en laten overgaan in meer dynamische bewegingen. Het gaat bij de technieken om reacties op aanvallen, met als onderliggende gedachte dat jerespectvol omgaat met je trainingspartner, die niet tegenover je staat maar met je meedoet en meevoelt.

Aikido is volgens mij vooral inspelen op de (re)acties van anderen. Dat is ook nodig want nogal wat technieken zijn niet eenvoudig - hoewel tegelijkertijd wel weer logisch. Om dit te begrijpen moet je veel ‘meters maken’ in de dojo (trainingsruimte), net zolang tot je het in je vingers krijgt. Essentieel is hierbij de beheersing van geest en lichaam. Groot is de verleiding om, wanneer het niet lukt, over te gaan op kracht. Het is een hele uitdaging om hierbij te blijven vertrouwen op de logica van de technieken. Hoe dat precies werkt? Dat weet ik niet. Daarom: wie het interesseert, kom een keer trainen en ervaar het!

Martin